Зоран Заев ще съставя ново македонско правителство

16:18, 25 фев 17 / Свят 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Централният съвет на СДСМ определи Зоран Заев за мандатоносител за съставяне на новото македонско правителство, предаде БГНЕС.

Решението беше взето преди малко на извънредно заседание на ръководството на партията.

Това решение на ръководството на македонските социалдемократи дойде часове, след като от Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети беше съобщено, че партията ще даде подписите си за сформиране на правителство на СДСМ на Зоран Заев в Република Македония. Преговорите за коалиция тепърва предстоят. Това заяви говорителят на ДСИ Буяр Османи след близо 10-часовото партийно заседание. Те са предложили подписите на 10 свои депутати в подкрепа на СДСМ, който разполага с 49 депутати в 120-местния парламент. Това означава, че в евентуалния кабинет на Заев ще участва поне още една албанска партия.

„Поради някои обстоятелства, свързани със спазването на срокове, решихме да дадем подкрепа с десет депутати за СДСМ, но това не означава, че имаме споразумение за коалиция. Даваме подкрепата си за мандат само, за да се отблокират някои процеси. За да започнат сроковете за местните избори трябва по-скоро да се вземат решения, а за да се случи това трябва някой да получи мандат и да започне работа. Ако решим да участваме в правителство трябва да се съгласуват програмите. Има аргументи за и против двете възможности и не мога да кажа дали доминира едната или другата, но тази вечер не очаквам да се вземе такова ", каза още Османи пред партийния щаб.

През уикенда ДСИ ще продължи с преговорите дали да стане част от новото правителство, или да се оттегли в опозиция. Окончателното решение ще бъде обявено в понеделник.

В същото време в почти всички по-големи градове на Македония се проведоха протести по призив на ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груяевски.

ВМРО-ДПМНЕ призова за мобилизация на структурите си, свиквайки заседания на своите общински комитети в цялата страна.

Според партията на Груевски "в името на властта Заев е готов да унищожи Република Македония и да я превърне във федерация, да наруши Конституцията и да въведе албанския като втори официален език".

„В рамките на утрешния ден трябва да проведете извънредно заседание на общинския комитет в разширен състав, с всички представители на местните комитети... Насоки по отношение на темата на срещата ще изпратим в рамките на утрешния ден. Тръгваме в нападение, нападната е родината, Македония трябва да се защити“, се посочва в съобщение, разпространено до всички общински комитети.

Протести имаше в Охрид, Велес, Битоля, Ресен, Струга, Кавадарци, Прилеп, Куманово, Скопие и на други места в страната.

На предсрочните парламентарни избори на 11-ти декември 2016 г. ВМРО-ДПМНЕ получи най-много гласове. В 120-местния парламент партията на Груевски има 51 мандата. Социалдемократическият съюз (СДСМ) на Зоран Заев - 49, Демократическият съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети - 10, Движението "Беса" на Билал Касими - 5, Албанският алианс на Зиядин Села - 3 и Демократическата партия на албанците (ДПА) на Мендух Тачи - двама депутати.

След като Груевски върна мандата президентът Иванов проведе консултации с парламентарно представените политически партии и съобщи, че ще връчи мандат на този, който му гарантира, че има подкрепата на поне 61 депутати в 120-местния парламент в Скопие.

Успоредно с оформянето на мнозинство в новоизбрания парламент на Македония се засилва съпротивата на ВМРО-ДПМНЕ срещу очертаващото се разбирателство между СДСМ и ДСИ.

На заседание на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ е било преценено, че е погазено правилото за коалиция на спечелилите партии в македонския и албанския блок, независимо дали ДСИ ще реши да се коалира със СДСМ или просто ще даде подкрепа за формиране на правителство на малцинството, без да участва в бъдещата изпълнителна власт, съобщи репортер на БГНЕС.

В изявление от ВМРО-ДПМНЕ се посочва, че като партия се противопоставя на опитите да бъде игнорирана и преформатирана както волята на мнозинството македонци, така и волята на членовете на останалите етнически общности, които са дали своя глас з коалицията "За по-добра Македония". "Осъществяването на платформата от Тирана и опитите за налагането на албанския език като официален, представляват преопределяне на Република Македония и са в противоречие с мултиетническия характер на държавата, поставяйки представителите на останалите етнически общности в подчинена позиция", се казва в изявлението.

Според ВМРО-ДПМНЕ част от членовете на проектозакона за езика, с който се е съгласил СДСМ и които са били оповестени в медиите, са напълно неприемливи и изключително опасни и вредни за държавните и националните интереси.

"Такива предложения и отстъпки от страна на СДСМ могат да причинят дългосрочни щети и носят огромен потенциал да предизвикат напрежение и нестабилност за по-дълъг период. Същевременно голяма част от решенията, които бяха оповестени, с нищо няма да помогнат за по-добър живот на албанците в Македония. Отговорността за тази ситуация лежи изцяло върху СДСМ, който не получи подкрепата на гражданите на предсрочните парламентарни избори и се опитва по срамен начин, чрез търговия с държавните и национални интереси, да осигури подкрепа за сформиране на правителство", подчертават от ВМРО-ДПМНЕ.

От партията на Никола Груевски подчертават, че ВМРО-ДПМНЕ и избраните за депутати ще се противопоставят на приемането на такъв закон и ще предприемат мерки за защита волята на мнозинството.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама