Япония увеличава числеността на изтребителните групи при тревога

04:03, 26 фев 17 / Свят 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Япония Министерството на отбраната е увеличило от два на четири броя изтребителите, които излитат за прихващане на чуждестранни военни въздухоплавателни средства, съобщи ТАСС. Това се прави в случай на евентуална заплаха от нарушение на въздушното пространство.

Информацията е на агенция Киодо от неделя, която се позовава на източници в японското правителство.

Мерките са въведени заради увеличението на въздушната активност на Китай в областта на островите Сенкаку в Източнокитайско море, които са предмет на териториален спор между Токио и Пекин. Поради тази причина японските власти увеличиха броя на бойците, разположени на южния остров Окинава, откъдето се извършват полетите за прихващане на китайски самолети в близост до Сенкаку.

През фискалната 2016 година (от 1 април 2016 - 31 март 2017) Японските сили за самоотбрана са вдигали над хиляда пъти изтребители за прихващана на чужди военни самолети. Над 70% от тези полети са за придружаване на китайски самолети.

Последният инцидент, който е причини повишено внимание, стана в края на миналата година - тогава в хода на сближаването на два японски F-15 с китайски самолети се е стигнало дори до изстрелване на ракети. Японската страна протестира срещу инцидента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама