Иконостасът на Сливенския храм „Свети Димитър” е изработен от Тревненски майстори 

11:10, 26 фев 17 25 612 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Иконостасът на Сливенския храм „Свети Димитър” е особено ценен, защото е  изработен от Тревненски майстори през 1830 година. Това съобщи в ефира на „Фокус” отец Красимир, свещеник в храма. Заради неговите художествени стойности специалистите го нареждат на трето или четвърто място в България. 

Като отворим Юбилейната книга на църквата „Св. Димитър” при описанието на иконостаса четем: „Със захлас би гледал човек удивителния похват на опитната ръка. Листите, клонките, жълъдите, буковите цветчета, гроздовете – всичко това е предадено най-добре. Взрете ли се между клонките, вие ще съгледате тук елен се лута из дъбак, там друг пресегнал високо от дървото и налапал плодът, на друго място друг елен се загледал или навел надолу дългата си шия и над малката му глава стърчат оригиналните му рогове. Някъде ще съгледате птица кацнала и кълве нещо, друга летяща посред листата. 

На друго място дивата коза, а до нея щъркелът налапал змия. И всичко това не е случайно. В него е вложена идея мирова и идея библейска. На грижливия майстор не е била чужда църковната молитва, познавал е той псалмите, където се описва великолепието на природния Божи мир”, разказа сливенският свещеник. Иконостасните икони са рисувани през 1830-1832 година от зографите Иоаникий Папавитанов и Симеон и двамата от Трявна. В храма има много икони рисувани в по- късен период от известния сливенски иконописец Атанас Кавръков. Негови са и стенописите в абсидата зад светия Престол. 

През пролетта на 1971 година Националният институт за паметници на културата предприе действия за реставрация и консервация на иконостаса. В резултат на това и вследствие на немарливото отношение на реставраторите към храма на 29 юли – Петровден, същата година, избухна пожар, който унищожи изключително ценния резбован таван на женското отделение и много икони. Иконостасът не е засегнат директно, но целият е опушен и от развилата се голяма температура повреден.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама