Благотворителен маратон се проведе в София в помощ на бежанци

12:29, 26 фев 17 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Идеята е да бягам за здраве, а целта е да сме съпричастни към съдбата на бежанците.

Това каза Меги, една от организаторките на благотворителен маратон за бежанците, който се проведе днес в Борисовата градина, предаде репортер на БГНЕС.

Две организации стоят зад проекта “Бежанци”. Идеята е забавно бягане по 2-километрово трасе, но също така и да обърнем внимание на хората от София и страната за нещата, през които преминават бежанците и да сме съпричастни към тях, поясни Маги.

През първата година са се организирали доброволците от фондонабиране, които са измислили събитието и са направили тениски, мартеници и др.

В т. нар. маратон участват около 100 човека. Тази година обаче са само 100 бежанците, които са поканили, като отделно се надяват и да дойдат и столичани.

Проект “Бежанци” се случва от 2011 г. в трите приемателни центъра в София. Доброволци от организацията работят всеки ден с деца, възрастни и младежи - учат ги на български и английски, провеждат се арт занимания. За да стане това, както и за да могат да ходят на екскурзии, средствата, събрани от днешния маратон ще отидат всъщност за реализирането на тези доброволчески намерения.

Около 50 бежанци пристигнаха също за маратона като повечето от тях бяха от Конго, Ирак и Афганистан. Сред организаторите на маратона имаше и чужденци. Сред доброволците има от португалци, турци, австрийци и други.

Такава е Катя, която идва от Португалия. Аз съм една от доброволките по проект “Бежанци”, обясни тя, като уточни, че днешния маратон е една от многото дейности по проекта за бежанците. Според Катя това е добра възможност да работи заедно с бежанците като ги извеждат извън бежанските центрове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама