Иракските сили в Мосул се насочват към ключов мост

14:57, 26 фев 17 / Свят 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Операцията по освобождение на втория по големина град в страната, който се смята за последната крепост на „Ислямска държава“ в Ирак, започна на 17 октомври. През последните дни боевете са още по-ожесточени и правителствените сили постигнаха обещаващ напредък, предаде БГНЕС.

След относително лесните печалби от покрайнините на града, те срещат все по-силна съпротива.

„Предприемаме важни стъпки за освобождаване на моста“, заяви полковник Фалах Ал Уабдан от звеното за бързо реагиране на вътрешното министерство.

Той посочва, че участъкът е силно миниран и операцията е много рискова.

Войските от водената от САЩ коалиция за подпомагане на Ирак в усилията срещу тероризма увеличиха участието си в местността през последните седмици. Те са официално разположени в страната като обучители и консултанти, но все повече се изтеглят към битката.

Наблюдателите на ООН са притеснени от сраженията, в капана на които са хванати стотици хиляди души. Хранителните и водни запази на хората в Мосул привършват, липсват и достатъчно лекарства.

Организацията бе планирала масово изселване на поне 250 000 души от западната част на града, но поради липсата на хуманитарни коридори от там са избягали само няколкостотин души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама