С огнени клади девненци изгониха зимата и злите сили

22:45, 26 фев 17 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На Сирни заговезни в Девня изгониха зимата и злите сили с автентичен  народен ритуал. Както повелява обичаят, на различни места в общината бяха накладени буйни огньове, около които девненци се окадиха за здраве и берекет, а по-смелите прескочиха пламъците под съпровода на гайди и народни песни.

В празника се включи кметът Свилен Шитов, който пристигна на поляната на ул. „Дунав“ в кв. „Девня-1“ със семейството си и прескочи огъня заедно със своя син. Сред множеството бе и председателят на Общинския съвет Владимир Ненков, който като по-млад пръв поиска прошка от кмета.

За най-малките мераклии да участват в народния ритуал бяха накладени детски огньове, които те прескачаха многократно и с нестихващ ентусиазъм. След това по-възрастните подсетиха децата, че трябва да поискат прошка от тях, с което бе изпълнена и християнската традиция за всеопрощение в навечерието на Великия пост, който започва утре.  

В народните представи Сирни заговезни е свързан с границата между отиващата си зима и настъпващата пролет. Много от ритуалите и обичаите, съпътстващи празника, са езически, като например кукерските шествия, паленето и прескачането на огньове, хамкането. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да се подготвят за посрещането на Възкръсналия Христос. Сирни заговезни е винаги 7 седмици преди Великден. В Библията е казано, че който днес не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните грехове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама