Унгария започна строежа на нова ограда по сръбската граница

09:19, 03 мар 17 / Свят 25 178 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Будапеща започна строителството на нова ограда по южната си граница със Сърбия, чиято цел е да възпира мигрантския поток към страната. За да не може да бъде повредено от желаещи да преминат, по съоръжението ще преминава слаб ток. Заграждението ще бъде оборудвано със сензори за топлина, камери и специално озвучаване, което ще отправя предупреждения на няколко езика, съобщава сръбската агенция "Хина", цитирана от БГНЕС.

Засега са изградени 10 км от новата ограда, но според властите останалите 140 км ще бъдат довършени през следващите два месеца. За изграждането на съоръжението са предвидени 123 млн. евро.

Строителството се извършва от около 700 затворници, като между новата и старата ограда ще патрулира полиция.

В пика на бежанската криза през 2015 г. Унгария беше една от държавите, през които преминаха стотици хиляди души, търсещи убежище в Западна Европа. Поставянето на огради и новото по-строго законодателство за нелегалните мигранти нямали значително притока на хора към страната.

По унгарската граница има обособени две транзитни зони, където е позволено да бъдат приемани мигранти, но не повече от 10 души на ден. Според организации за защита на човешките права тези зони са крайно недостатъчни и създават условия за „тапи“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама