България отбелязва 139 години от своето освобождение

11:24, 03 мар 17 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Срещен марш посреща на площада пред храм-паметника „Александър Невски” президента и Върховен главнокомандващ Румен Радев. Почетният караул в чест на 3 март е построен, докладва началникът на караула, след което държавният глава направи преглед на строените гвардейци и поздрави представителните части, на площада пред Паметника на Незнания воин, предаде БГНЕС.

Под звуците на Националния представителен духов оркестър гвардейците донесоха националния трибагреник, за да го издигнат на това знаково за България място.

Традицията на това място да са тържествените държавни церемонии е след 1989 г., а Паметникът на Незнайния воин е издигнат на 22 септември 1981 г. по случай 1300-годишнина от създаването на Българската държава.

Под звуците на барабани и траурен марш, гвардейци поднесоха венец пред Паметника на Незнайния войн, който събира в единство държава и народ в израз на почит към загубилите живота си за България. Президентът Радев се поклони пред монумента.

На церемонията присъства вицепрезидентът Илияна Йотова, членове на служебния кабинет, много официални лица и стотици граждани и гости на София.

Час по-рано при съслужение на столично духовенство Негово Светейшество Българският патриарх Неофит възглави Заупокойна молитва за отдалите живота си за българската свобода и благодарствен молебен за благоденствието на българския народ.

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама