Македонска-албанска партия призна, че платформата е изготвена от Еди Рама в Тирана

11:59, 03 мар 17 / Свят 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Албанската формация Движение "Беса" в Република Македония разкри, че т.нар. албанска платформа е създадена в Тирана с участието на премиера Еди Рама, съобщи БГНЕС.

Тази платформа, която е подписана от три албански партии в Македония – Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, Албанският алианс на Зиядин Села и Движението „Беса" на Билал Касами, предвижда промени в конституцията, държавните символи на страната като герба и химна, и въвеждането на албанския като официален език на територията на цялата страна.

В писмо на „Беса” се призовава министър-председателят Еди Рама в Тирана публично да признае, че тази албанска платформа е изготвена от него, а не от партията на Али Ахмети.

След като ДСИ подкрепи Зоран Заев от Социалдемократическия съюз (СДСМ) да получи мандат за сформиране на ново правителство в Скопие, Али Ахмети многократно повтаря, че албанската платформа е била изготвена от него и приета в скопския хотел Александър Палас.

Писмото на „Беса” е публикувано в албанското издание „Газета Импакт”.

БГНЕС припомня, че на 1 март президентът Георге Иванов отказа да връчи мандат на Заев с аргумента, че не може в страната да се съставя правителство под чужд диктат, което да изпълнява чужда платформа.

„Беса” направи пробив на последните предсрочни парламентарни избори и влезе в парламента с 5 депутати. Всички проучвания сочат, че при следващ вот, тя ще се превърне във водеща албанска формация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама