Патриарх Неофит: Честит и благословен празник на българската свобода

12:22, 03 мар 17 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Честит и благословен празник на българската свобода! С тези думи се обърна към народа в словото си Негово Светейшество българският патриарх Неофит от храм-паметника „Александър Невски” по време на благодарствения молебен по повод 139 г. от Освобождението на страната.

В молебена патриарх Неофит на няколко пъти спомена и отправи благодарности към Блаженопочившего Освободителя Александър Николаевич /руският император Александър Втори - бел.а./, Царят Освободител и към всички руски войни, паднали в битки и сражения за свободата на България, като спомена и борилите се за нашето освобождение румънски, молдовски, финландски, черногорски и др. бойци.

„И тази година, третият ден на март, ни събира заедно, за да благодарим отново на Всевишния Бог за великия дар на свободата, която изгря за нас в този ден на далечната 1878 г. Да преклоним глави пред подвига на всички онези, които се потрудиха и отдадоха живота си за нашата свобода и отново да съпреживеем събитията, довели до Освобождението на скъпото ни Отечество. И като имаме пред очи героичната саможертва на загиналите заради нас, да се вдъхновим към още по усърден труд за свободното и независимо, мирно и благословено от Бога бъдеще на обичната ни родина”, заяви Негово Светейшество.

В храма на молебена дойдоха и много българи, решили да почетат празника първо пред олтара. „Разбира се, че днес първо трябва запалим свещи в памет на мъчениците на нашата свобода, на падналите геройски за нея, защото ако нямаме държава - кои сме ние? И както е казал поета: българин да се наричам, първа радост е за мене”, сподели пред БГНЕС мъж на средна възраст.

Не само да палим свещички, но и да преклоним колене най-вече пред руския цар, повел руската войска, благодарение на която ние сме получили свободата си и заедно с които са били рамо до рамо украинските, финландските, българските войни, славните опълченци, каза жена, която бе дошла отрано за празничния молебен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама