Стотици плевенчани почетоха Националния празник на централния площад "Възраждане"

13:33, 03 мар 17 25 347 Шрифт:
Автор:

Стотици плевенчани се стекоха днес на централния площад „Възраждане” в Плевен, за да се включат в тържествения ритуал по повод Националния празник на България. На ритуала, по случай  139-та годишнина от Освобождението на страната ни, присъстваха кметът на Община Плевен Георг Спартански и неговите заместници, областният управител Марио Тодоров, председателят на Общинския съвет Плевен Мартин Митев, представители на Генералното консулство на Русия в Русе, на посолствата на Русия и Румъния,  политици, ръководители на институции, общински съветници, общественици. 

Церемонията започна с издигане на националното знаме и панихида в памет на загиналите, отслужена от плевенския митрополит Игнатий и свещеници от православните храмове в града.     

 В словото си кметът Спартански припомни историческите събития и подчерта, че българският народ със саможертвата си е показал, че е достоен да се върне на политическата карта на Европа. 

„Отдавайки заслуженото на нашите освободители, ние не ги делим на българи, руси, румънци, украинци, молдовци, финландци, беларуси. Ние казваме: благодарим на всички за това, че има днес. Крайно време е да престанем да се делим, крайно време е да престанем да мразим, трябва да сме патриоти и да обичаме България!"

Кметът призова всички национални политици да се обединят върху основните приоритети на България в името на това страната ни да я има и да празнуваме и следващи юбилеи.

   Венци и цветя в знак на признателност към загиналите бяха поднесени пред  Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”, а паметта на загиналите беше почетена с минута мълчание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама