Добрич се поклони пред героите, загинали за Освобождението на България

14:31, 03 мар 17 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Добрич се поклони пред героите, загиналите за Освобождението на България. Военни почести бяха отдадени от представителна част на Военноморските сили пред паметника на Хан Аспарух и Костницата на загиналите руски воини.

Пред героизма на освободителите глави сведоха кметът на Добрич Йордан Йорданов, кап. I ранг Георги Пенев – началник  щаб на Военноморските сили, Оксана Жерновая – консул на Генералното консулство на Руската федерация във Варна, Детелина Николова  - областен управител, Иво Пенчев – председател на Общинския съвет, представители на политически партии, граждани.

Сред присъстващите имаше и много деца с националния трибагреник. Впечатляваха и младежите с народни носии и четнически униформи.

Снимка: Top.novini.bg 

С военен ритуал на националния празник бяха издигнати националното знаме на Република България, знамето на Европейския съюз и флагът на Добрич.

Снимка: topnovini.bg

„С политическия акт на 3 март изгрява и надеждата, че може да бъде осъществена мечтата на хиляди българи, недочакали свободата на Отечеството. Хиляди, които я предизвикаха, водени от свободата на духа, които загинаха, за да я има България. Поклон пред паметта им!“, каза в празничното си слово кметът Йордан Йорданов.

Той подчерта, че днес националната принадлежност за много наши съвременници е клише или анахронизъм. „Но, аз искам да се обърна към тези от Вас, които са убедени, че възкръсването на България през далечната 1878 година е проекция на вековния  стремеж към отстояване на истината и достойнството. С тях сме оцелявали и сред поробители, и сред освободители. Истината и достойнството са енергии, белязани с безкомпромисност и непреходност, които осмислят мисията ни на тази земя и днес. Нека отдадем дължимото на историята, на историческата памет и да се върнем към уроците!“, заяви кметът.Снимка: topnovini.bg

Снимка: topnovini.bg

„Свободата не се подарява. Тя е индивидуална потребност. Тя е избор. И пътят към нея, преминаващ през духовното израстване никак не е лек. И, все пак, нека го извървим!“, призова той.

Снимка: topnovini.bg

Признателните съвременници с едноминутно мълчание и падане на колене почетоха героите, загинали за свободата на България. На паметника бяха положени венци и цветя.

По-рано днес в храма "Свети Георги" бе отслужена панихида за загиналите в Руско-турската освободителна война и празничен водосвет.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама