Отворено общество: Доверието на българите в демокрацията намалява

14:32, 03 мар 17 25 192 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Доверието на българите в това, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление намалява

Това става ясно от проучване на Институт "Отворено общество - София" за Обществените нагласи към демокрацията, върховенството на правото и основните права на човека през 2016 г., предаде репортер на БГНЕС.

Ако през 2015 г. 52% от българите са вярвали, че демокрацията е най-добрата форма на управление, то през миналата година този процент спада на 49%.

Бедността продължава да е проблем №1 за българите. Всеки втори сънародник смята, че бедността се дължи на корупцията сред политиците. През 2015 г. този процент е бил с пет пункта по-висок. През миналата година от 6% на десет на сто се увеличават тези, които обвиняват "външни сили" заради бедността в България. 7% от българите през 2016 г. смятат, че малцинствата имат прекалено високи привилегии. Това поражда рискове от задълбочаване на дискриминацията, расизма и ксенофобията в обществото, смятат авторите на проучването.

Бедността продължава да е проблем Номер 1 на българите. Снимка: БГНЕС

През 2016 г. се забелязва и тенденция на нарастване на подкрепящите временно ограничаване на основните права и свободи. На въпрос: “Вие лично ще се съгласите ли да се ограничат за кратко време някои от демократичните права и свободи, за да се въведат ред и сигурност и да се стабилизира икономиката?”, с “ДА” са отговорили 53%, а с “НЕ” 30%. През 2013 г. на този въпрос положителен отговор са дали 46%, а отрицателен 38%.

Доверието на българите в демокрацията намалява. Снимка: БГНЕС

В заключение авторите на проучването посочват още: “когато управлението е но­минално демократично, а хората го възприемат като неефективно, се поражда риск обществената оценка за неефективност на управлението да се разпростре и да покрие самото понятие за демократично управле­ние, т.е. хората да приемат, че страната се управлява по демократичен начин, но демокрацията сама по себе си не е ефективна форма на управление. Такива нагласи проличават от периодичните изблици на нос­талгия по тоталитарния режим и в наличието на определена обществена подкрепа за решения за повишаване на ефективността на управлението за сметка на ограничаване на неговия демократичен характер (подкрепа за еднолични лидери, подкрепа за ограничаване на граждански права за сметка на обещание за сигурност). Заради наличието на такива нагласи съществува висок и постоянен риск от подкопаване на демократичното управление и налагане на авторитарна власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама