Германия и Тунис сключиха ново споразумение за борба с нелегалната миграция

15:26, 03 мар 17 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германия и Тунис сключиха ново споразумение за борба с нелегалната миграция. Това стана по време на посещение на германския канцлер Ангела Меркел в африканската държава, съобшава АФП.

Договорът идва след влошаване на отношенията между двете страни във връзка с атентата срещу коледния базар в Берлин, където тунизийски гражданин, на който му е било отказано убежище, уби с камион 12 души. Тогава Берлин заяви, че заради бавната тунизийска бюрокрация не е било възможно екстрадирането на нападателя Анис Амри.

По думите на Меркел споразумението включва ускоряване на репатрирането на хора, на които им е бил отказан бежански статут.

„Съгласихме се, че на въпросите от Германия за самоличността (на тунизийците, търсещи убежище – бел. ред.) ще бъде отговаряно в рамките на 30 дни“, заяви тя, допълвайки, че Берлин ще помогне на Тунис за смяна на регистрационната система в страната.

Канцлерът обяви също, че Германия ще осигури финансова помощ в размер на 250 млн. евро. „Средствата са за регионално развитие, малки и средни компании, но най-вече за младите..., които се нуждаят от работно обучение и възможности за работа“, каза тя.

Меркел, която я очакват парламентарни избори през септември, е под натиск да намали бежанския прилив към страната, която прие над 1 млн. души през 2015 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама