Москва: Западът оказва безпрецедентен натиск на македонския президент

17:55, 03 мар 17 / Свят 25 211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представителите на „просветена Европа“ оказват безпрецедентен натиск върху македонския президент Георге Иванов с искането той да даде мандат на опозиционери, съгласни с т. нар. албанска платформа. Това се казва в изявление на руското външно министерство във връзка със ситуацията в република Македония, съобщава ТАСС и БГНЕС.

“Неприкрито поддържаната от ЕС и САЩ опозиция, независимо от всички манимулации, претърпя поражение“, се казва в съобщението, имайки предвид парламентарните избори от 11 декември, на които като първа политическа сила завърши партията на бившия премиер Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ.

Ведомството посочва още, че „еврокомисарят Йоханес Хан, върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и други високопоставени представители на т. нар. „просветена Европа“, застъпващи се за демократичните норми, продължават нагло да оказват безпрецедентен натиск на македонския президент Георге Иванов“.

Позицията на руската страна идва, след като вчера на посещение в Македония беше Федерика Могерини. Тя отново призова Иванов да даде мандат за съставяне на правителство на Социалдемократическата партия (СДСМ), тъй като тя е събрала нужният брой подписи. Подобна позиция изрази по-рано днес и германският външен министър Зигмар Габриел. Според дипломата отказът на македонския държавен глава е „против демократичните принципи и европейски ценности, с които е обвързана страната.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама