Ирландската Демократична юнионистка партия спечели на косъм изборите

06:32, 04 мар 17 / Свят 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Пробританската Демократична юнионистка партия (ДЮП) успя да спечели изборите в Северна Ирландия на косъм. Тя се сдоби с едва едно място в повече от ирландските националисти "Син Фейн" и така получи 28 от 90-те места в полуавтономния парламент, предаде БГНЕС.

За първи път от 20 години избирателната активност в района беше толкова висока, а лидерът на националистите Мишел О'Нийл каза за журналистите, че това е бил "страхотен ден". И вероятно е предвид факта, че партията й за първи път получава толкова голям процент гласове от 1998 година насам (реално от сключването на „Споразумението от Разпети петък“).

За първи път в историята се случва и националистите, обикновено подкрепяни от католиците, да се превърнат в почти най-голямата партия в провинция с предимно протестантско население. Провалът на ДЮП да получат най-малко 30 места означава още, че партията вече няма има правото да налага сама вето на легализацията.

Сега двете партии разполагат с три седмици да преодолеят различията си и да формират правителство. Ако не се справят в зададения срок, министърът по въпросите на Северна Ирландия Джеймс Брокеншир е задължен да свика нови избори

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама