Екипът на Тръмп раздвоен за споразумението за климата от Париж

08:36, 04 мар 17 / Свят 25 183 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Старши съветникът Стив Банън препоръчва на държавния глава да се откаже от историческото споразумение, постигнато от 194 страни през декември 2015 г. за борба с глобалното затопляне чрез намаляване на емисиите на парникови газове. Това съобщиха от БГНЕС.

Държавният секретар Рекс Тилърсън, бивш изпълнителен директор на „ExxonMobil“, както и дъщерята на президента Иванка Тръмп, отхвърлят тази позиция.

Те се опасяват, че оттеглянето от споразумението, договорено при бившия президент Барак Обама, ще отслаби доверието към САЩ в чужбина и ще се отрази на връзките с главните съюзници.

Изданието посочва още, че Доналд Тръмп планира да намали персонала на Агенцията за защита на околната среда с 20 на сто.

В момента тя се ръководи от Скот Пруит, който по времето си на главен прокурор на Оклахома, заведе 14 дела срещу някои мерки на агенцията.

Още през следващата седмица Тръмп ще подпише заповед за започване на промени на регулациите на Обама, изискващи електроцентралите да нямалят емисиите на въглероден двуокис.

Според анализатори държавният глава би могъл да стартира и процеса по излизане от парижкия договор.

САЩ е най-голямата икономика в света и вторият по големина източник на емисии въглероден двуокис след Китай. Експертите се притесняват, че нейното излизане ще бъде голям удар за глобалните усилия за борбата с изменението на климата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама