Пхенян: САЩ ще плати скъпо, ако ни обвинява в тероризъм

09:49, 04 мар 17 / Свят 25 208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Северна Корея предупреди, че САЩ ще "плати скъпо", ако обвинява Пхенян в тероризъм заради убийството на полубрата на лидера Ким Чен Ун, съобщава АФП.

Случката притесни световните лидери, тъй като убийството се свързва с напрежението както между Северна Корея и Малайзия, така и в целия регион.

Южнокорейски и японски медии, позовавайки се на дипломатически източници, дори съобщиха, че САЩ отново поставя севернокорейската държава в списъка с жертви на тероризъм, включващ също Иран и Сирия.

"САЩ остро ще осъзнаят колко скъпо трябва да платят за своите безпочвени обвинения срещу нас“, пише в изявление на външното министерство, според което „Пхенян се противопоставя всички форми на тероризъм“. От там обвиняват Щатите в опит за опетняване на репутацията им.

Южна Корея също обвини Северна Корея за убийството, позовавайки се на твърдението за „премахване на потенциален съперник на лидера“.

Инцидентът влоши значително отношенията между Северна Корея и Малайзия, която беше една от малкото страни, които поддържат дипломатически връзки с изолираната страна.

Пхенян пък обвини Куала Лумпур, че получава натиск от трети страни, за да не разреши прибирането на тялото на Ким Чен Нам от моргата, отказвайки да приеме резултатите от аутопсията на убития.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама