Обезвреждат мощна бомба от ВСВ в руския Калининград

00:57, 06 мар 17 / Свят 25 216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спасителните служби ще проведат днес в Калининград, Русия, операция по обезвреждане на 250-килограмова авиационна бомба от времето на Втората световна война, открита на 3 март. Това съобщи ТАСС.

Преди да започне изваждането ще бъдат евакуирани около 160 от местните жители, както и десетки служители във офиси наблизо.

Почти двуметровата фугасна бомба ФАБ съдържа 1230 кг взрив и има зона на поражение около 1,5 км. Бомбата е лежала десетки години край оживена улица и на стотина метра от жилищните домове.

Вдигането на бомбата от канала, от който вече е изпомпена водата, натоварването ѝ на специализирания транспорт и откарването ѝ до военен полигон на 40 км от Калининград ще извършат служители в местна специализирана фирма "Форпост Балтики плюс", която е лицензирана за работа с подобни боеприпаси. От началото на годината това ще бъде трета 250-килограмова бомба, но предишните са били открити в ненаселени места. През 1945 година в днешната Калининградска област се води Източно-пруската настъпателна операция на Съветската армия.

Любопитно е, че за цялата 2016 година сапьорите инженери от "Форпост Балтики плюс" са обезвредили 40 бомби, а от началото на годината са работили вече по 32 различни авиационни боеприпаси

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама