Президентът Радев подкрепи протеста в защита на парк „Пирин“

10:58, 06 мар 17 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на България Румен Радев разкритикува решението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк Пирин за периода 2014 – 2023.

В социалната мрежа фейсбук държавният глава излезе с обръщение:

"Считам, че решението на МОСВ да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк „Пирин“ за периода 2014 – 2023, е прибързано. Това е обществено значим въпрос. В тази връзка проведох разговор с министър Костова и премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес", допълва Радев.

Това не е първата реакция на президента по екологична тема. Той наложи вето на Закона за концесиите, който, според някои неправителствени организации, щеше да доведе до окончателно застрояване на Черноморието.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" излезе с протестна декларация по повод решението на екоминистерството.

Националният парк "Пирин" е със защитен статут като част от световното богатство на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Документът трябва да задава правилата какво може и какво не може да се прави в националния парк през следващите 10 години.

Вчера премиерът Огнян Герджиков също взе отношение темата за управлението на Национален парк Пирин. За решението на служебния екоминистър Ирина Костова да даде зелена светлина за управление на парк „Пирин“, което предвижда застрояване на парка, Герджиков подчерта, че то не е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама