Пенсионери излизат на протест на 9 март

11:59, 06 мар 17 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пенсионерски организации готвят протестен събор на 9-ти март пред сградата на президентството, съобщиха те пред медиите. Пенсионерите ще настояват президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност за "тихия геноцид" над пенсионерите, както и да инициира референдум по въпроса.

"В България се води тих геноцид срещу хората в трета възраст", казват от Българска асоциация на пенсионерите и призоваха за минимална пенсия от 350 лв. Те ще връчат искането си на президента Радев. 

Проф. Иван Ангелов от Икономическия институт на БАН посочи, че България е страната с най-ниски пенсии и заплати в ЕС.  По негови изчисления те са от 2,5 до 3 пъти по-ниски от сегашното развитие на икономиката. В Гърция минималната пенсия е 500 евро, в Албания  - 175 евро, в Македония - 189 евро, в Сърбия - 219 евро.

Ганчо Попов, председател на Национален български университет трета възраст заяви, че 66% от българските пенсионери живеят под критичния праг на бедност. У нас минималната пенсия за осигурителен стаж е 161,38 лв.  Всяка година над 110 хиляди пенсионера се отписват от Националния осигурителен институт, защото са починали. 

От пенсионерските организации настояват българските управници да вземат пример от румънските. "Нека да се съберат 20 хиляди души, а само в София има около 300 хиляди пенсионери, и управниците ще променят отношението си", заяви проф. Иван Ангелов и допълни, че правителството трябва да отделя 1,3 млрд. лв. на година за увеличение на пенсиите.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама