До 31 март се плаща годишната такса за отглеждане на домашни кучета

12:03, 06 мар 17 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проверки за подадени декларации, за притежание на домашни любимци, започват инспектори от дирекция „Устройство на територията“ в община Шумен. Служителите ще проверяват дали е платена годишната такса за притежание на куче. От собствениците ще се изисква документ, че кучето е регистрирано в данъчната служба.

Според общинската наредба за определяне и администриране на местните такси за притежание на куче за град Шумен се заплаща 12 лева, а за селата – 5 лева. По време на разходка собствениците са длъжни да носят ветеринарно-медицинския паспорт, с който се удостоверяват здравният статус на домашния любимец и името на собственика. В случай, че не бъдат предоставени необходимите документи, ще се предприемат съответните административни мерки, обясняват от дирекцията.

От общината напомнят на управителите на етажната собственост, че домашните любимци задължително подлежат на вписване в книгата за етажната собственост с номера на ветеринарно-медицинския паспорт. Собствениците на домашни кучета са задължени да заплатят определената годишна такса до 31 март, съгласно наредбата за отглеждане на кучета на територията на общината. Според същата наредба от плащане са освободени кучета на инвалиди, служебни кучета, кастрирани и ловни кучета, както и любимци с поставен микрочип за първата година от тяхната регистрация.

От администрацията припомнят още, че в наредбата са определени 18 площадки в различни места на града Шумен за свободно разхождане на домашни любимци. Едно от най-важните задължения на собствениците на четириноги, вписани в наредбата, е да се съобразят със забраната за влизане с кучета в детски, здравни и учебни заведения, да посещават обществени места, предназначени за отдих на граждани, спортни и детски площадки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама