Ален Жупе отхвърли възможността да замести Фийон като десен кандидат-президент

12:20, 06 мар 17 / Свят 25 214 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По време на пресконференция в родния си град Бордо Жупе заяви, че изборът на Фийон е бил проведен при „объркващи“ условия, но независимо от това няма да се впусне в нова надпревара. „Потвърждавам за последен път, че няма да бъда кандидат-президент“, категоричен беше политикът.

В своето изказване той отправи критики и към самия Фийон, чието незачитане на съдебната система и критики към медиите са го довели до „задънена улица“

Изказването му идва, след като по-рано бившият президент Никола Саркози предложи Фийон и Жупе съвместно да обсъдят възможни варианти за излизането на партията от трудната ситуация, в която се намира.

„Липсата на единство в нашите редици създава благоприятна почва за крайнодесните. Във връзка с това аз предлагам Франсоа Фийон и Ален Жупе да се съберат и да намерят заедно достоен и надежден път за изход от тази ситуация, която не може да продължава и създава сериозни проблеми на французите“, написа той в изявление, публикувано от в. „Монд“.

Кризата в партията на „Републиканците“ се разпали, след като френски медии съобщиха, че по времето, когато е бил депутат, Фийон е назначил съпругата си Пенелъпи като своя асистентка. Тя обаче не е вършила никаква дейност на поста, но въпреки това е получавала възнаграждения. Срещу него и съпругата му бяха повдигнати обвинения, а в края на миналата седмица полицията направи обиск на вилата му.

Въпреки проблемите със закона кандидат-президента заяви, че няма намерение да се оттегля от надпреварата. Не го отказва и фактът, че над две трети от французите настояват той да се откаже от надпреварата. Според данни на агенция Ifop 71% от допитаните желаят Фийон да се оттегли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама