Гръцката икономика се е свила с 1,1% в края на 2016 г.

13:44, 06 мар 17 / Свят 25 206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В същото време брутният вътрешен продукт (БВП) е намалял с 1,2% през същия период, съобщиха от националната статистическа служба на страната.

Новите цифри са далеч по-ниски от очакваните преди това и идват във време, когато Атина води ключови преговори с кредиторите си за новия транш от спасителната си програма.

По-рано гръцката статистическа служба предвиди спад на БВП от 0,4% за последното тримесечие на годината в сравнение с предходния такъв период. Данните представляват трикратно увеличение в сравнение с предишните изчисления.

Според тях Гърция остава в рецесия за осма поредна година.

След дълга борба между Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) за облекчение на дълга на страната, разговорите с Атина върху отпускането на нов транш от спасителната програма започнаха наново миналата седмица. Конфликтът между кредиторите дойде от това, че според МВФ гръцкият дълг трябва да бъде подложен на съкращение, а исканията на ЕС спрямо Гърция се прекалено амбициозни.

Но ако Брюксел се придържа към своите планове, то фондът иска задължително увеличаване на данъците и съкращения на пенсиите, преди да окаже нова помощ за Атина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама