Северна Корея гони малайзийския посланик

14:21, 06 мар 17 / Свят 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Причина за задълбочаващия се дипломатически конфликт между двете страни стана убийството на полубрата на Ким Чен Ун в средата на февруари и обвиненията на Северна Корея в пристрастно разследване.

„Външното министерство на КНДР съобщи, че малайзийският посланик в КНДР е обявен за персона „нон грата“... и настоява посланикът да напусне“ страната, съобщи севернокорейската държавна агенция KCNA. Според информацията дипломатът има 48 часа да си тръгне от страната.

По-рано днес посланикът в Куала Лумпур Канг Чол напусна страната, след като не оттегли обвиненията си, че разследването във връзка с убийството на полубрата на севернокорейския лидер Ким Чен Нам не е безпристрастно и в него има намеса на трети страни.

Според източник дипломатът е напуснал малайзийската столица малко преди крайният срок за тръгването му да изтече. От летището посланик Канг Чол отправи последна критика към властите в страната, определяйки отново разследването като предубедено.

Ким Чен Нам е син на предишния лидер на КНДР Ким Чен Ир и полубрат на настоящия ръководител на страната Ким Чен Ун. Той почина на 14 февруари, след като камерите на международното летище в Куала Лумпур заснеха как две неизвестни жени пръскат лицето му с течност. Впоследствие се оказа, че това е химическо вещество VX, което е включено в списъка на оръжията за масово поразяване от ООН. Веднага след нападението Ким се е почувствал зле и е починал на път за болницата.

Инцидентът влоши значително отношенията между Северна Корея и Малайзия, която беше една от малкото страни, които поддържат дипломатически връзки с изолираната страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама