Русенски ученици се запознаха с юридическата страна на хулиганските прояви

14:48, 06 мар 17 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В рамките на  Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ младши съдия Атанас Димитров се срещна с осмокласници на Математическа гимназия „Баба Тонка“ гр. Русе и изнесе лекция по темата „Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици“. Информация за обучението съобщават от Окръжен съд - Русе. 
 
Мероприятието се състоя на първи март в рамките на един учебен час. Освен с престъплението „хулиганство“ по смисъла на Наказателния кодекс, учениците бяха запознати и с „дребното хулиганство“ по смисъла на Указа за борба с дребното хулиганство, както и със „спортното хулиганство“ по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.
 
Съдия Димитров очерта разликите между „престъплението“ и „нарушението“ и обясни на младежите по какъв начин се санкционират извършителите на такива деяния. Значителна част от лекцията е посветена на наказателната отговорност на непълнолетните лица и наказанията, които могат да им бъдат налагани, както и на възпитателните мерки по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.
 
На учениците на достъпен и разбираем език беше разяснено кои деяния според българското законодателство са извършени умишлено и кои по непредпазливост и какво е значението на формата на вината от гледна точка на наказателното право.
 
В края на месец март деветокласници от гимназията ще се срещнат с окръжен съдия Николинка Чокоева, от която ще научат „Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама