МОСВ отмени решението за Пирин, но протестът остава

15:10, 06 мар 17 25 581 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Въпреки че служебният министър на околната среда и водите Ирена Костова отмени под напора на обществения натиск решението си за предварителното изпълнение на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, без да има екооценка, тази вечер протести ще има. Това потвърди пред Topnovoni.bg екологът Борислав Сандов.

"Първоначалното решение, което излезе на сайта на МОСВ показва, че веднага след отмяната му се приема пак същото решение, единствено за да се дадат още 3 дни възможност за обжалване. Категорично, нашият протест за довечера остава, защото планът е приет и само е отменено предварителното изпълнение. Това не е добре, защото не става дума за окончателно спиране на план "Пирин", както ние го разбираме. Много бързо се менят нещата, трият се изречения от сайта на МОСВ", коментира Сандов.  

Официален организатор на протеста довечера са от Коалиция "За да остане природа в България".

Както Topnovini.bg вече писа, и президентът Румен Радев се разграничи от позицията на МОСВ като обяви решението за парк "Пирин" за прибързано:

"Считам, че решението на МОСВ да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014 – 2023, е прибързано", написа Радев в социалната мрежа Фейсбук. Президентът е говорил с екоминистър Костова и с премиера Огнян Герджиков, настоявайки да се намери решение, което гарантира обществения интерес.

"Истински фарс се разиграва с Национален парк Пирин. Служебен министър подписва план за управление на може би най-значимата защитена територия в България, обект на ЮНЕСКО, без да има екологична оценка, а на всичко отгоре обявява и предварителното му изпълнение. А планът позволява сеч в 60% от територията и 12 пъти разширяване на строителството в парка. Президентът реагира и поиска отмяната на заповедта, а служебният министър Костова се подигра и на Радев, като отмени и веднага след това прие същата заповед. Довечера всички трябва да сме Пирин и да сме на протестите в София и Пловдив. Елате шумни! Елате силни! Елате!", призова по-рано днес екоактивисът Борислав Сандов в профила си във Фейсбук.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама