Министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки на ЕС обсъдиха приоритетите в областта на сигурността и отбраната

15:40, 06 мар 17 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заседание на Съвета „Външни работи” на ЕС с участието на министрите на външните работи и министрите на отбраната се проведе днес, 6 март, в Брюксел, Белгия. Това съобщава БГНЕС. България беше представена от заместник министър-председателя и министър на отбраната Стефан Янев и заместник-министъра на външните работи Любомир Иванов.

Министрите обсъдиха постигнатия напредък и по-нататъшните стъпки в изпълнение на приоритетите в областта на сигурността и отбраната, произтичащи от новата Глобална стратегия на ЕС по външната политика и политиката за сигурност. Взето беше решение за създаване на нова постоянна военна структура за планиране и провеждане на мисии и операции по линия на Общата политика за сигурност и отбрана с цел подобряване на тяхната ефективност.

В отговор на новите заплахи и променящата се геополитическа среда беше постигнато съгласие за продължаване на работата по изграждане на Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната. Подчертано беше, че засилването на отбранителното сътрудничество в ЕС е само допълващ елемент, който засилва способностите на НАТО, като Алиансът остава основен гарант за сигурността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама