Георги Гьоков: Когато БСП дойде на власт ще следва политика на социална справедливост

15:47, 06 мар 17 / Политика 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Ние сме последователни. Нашата социална политика е ясна, следваме една линия. Предлагаме социална справедливост, подкрепа на младите семейства и на възрастните хора, достойно възнаграждение на труда”, заяви Георги Гьоков, втори в листата на Коалиция „БСП за България” и досегашен депутат от Старозагорски регион.

Той очерта няколко ключови мерки от програмата на БСП в социалната политика, които са с реален ефект върху доходите на хората.

За част от тях – приспадане до 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на работещите родители на деца и разширяване на обхвата на държавната помощ в началото на учебната година освен за първокласниците, и за учениците от семейства с ниски доходи до 4-ти клас. По негови изчисления близо 39 млн. лв. годишно ще остават у семействата в Старозагорска област.
Ще се пристъпи към обвързване размера на минималната работна заплата с темпа на увеличаване на средната работна заплата. Досега не съществува такъв механизъм за увеличаването на минималната заплата.
Месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години също ще бъде обвързано с размера на минималната работна заплата. „По време на правителството на Орешарски това не можа да стане, поради несъгласие на нашия тогавашен коалиционен партньор ДПС. Сега това обезщетение е замразено на достигнатите нива при Орешарски - 340 лв., а минималната работна заплата за 2017 г. е вече 460 лв.”, обясни Гьоков.
Предвижда се и подкрепа на младите семейства чрез първи стъпки към семейно подоходно облагане, чрез приспадане до 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на работещите родители на деца. Точната сметка показва, че тази мярка ще засегне близо 61 220 деца в Старозагорска област и у старозагорските семейства ще останат 36,5 милиона лева. Очаква се те отново ще ги върнат в старозагорската икономика под формата на потребление.
Според Гьоков, ще се разшири обхватът на държавната помощ в началото на учебната година освен за първокласниците, и за учениците от семейства с ниски доходи от 2-ри до 4-ти клас. През учебна 2016/2017 г., еднократната помощ за ученици, записани в първи клас по реда на чл.10а от Закона за семейните помощи за деца, се е разпростирала върху 2 146 деца за областта и 829 деца за град Стара Загора, а сле като се приложи тази мярка, помощта ще обхване близо 8 600 деца. Само от Стара Загора това са близо 3 300 деца. Средствата са в размер на 2 150 000 лв. при условие, че не се променя размерът на еднократната помощ за тези деца. В момента тя е 250 лв. А е вероятно и нейното увеличаване, според бюджетните възможности.
Ще се работи и за плавен изход от плоския данък. „Всякакво неразумно или невнимателно повишаване на данъчното облагане няма да доведе до добри последици. Затова много внимателно първоначално въвеждаме 20% данък на хората с доходи над 120 000 лева годишно - това са 10 хиляди лева месечно, включително доходите от наеми. Това, заедно с намаляването на данъка в семействата за всяко дете с по 50 лева, ще са първите стъпки за отменяне на плоския данък. Ще мислим до края на мандата и за въвеждане на необлагаем минимум. Засега това не го правим, тъй като дупката в бюджета, която ще се отвори, ще бъде огромна и в момента не можем да предложим решение откъде да я запълним. Но за 4 години мандат и това ще стане”, убеден е кандидат-депутатът.
По думитему, много важен момент, отнесен към възрастните хора, е преизчисляването на старите пенсии. Това е правено само от БСП през 2007 г. Изключително несправедливо е отпуснатите преди време пенсии да са в пъти по-ниски от отпуснатите сега за хора, работещи една и съща работа, само за това, че са се пенсионирали в различно време. „Нашите сметки са направени върху база 2013 г. среден осигурителен доход и сме с воля да го направим това още през първата година от управлението. При старите и най-високи пенсии, пък и за почти всички, това означава увеличение с 20%”, обясни Гьоков.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама