Унгария:ЕС да осъди албанската намеса в Македония

16:58, 06 мар 17 / Политика 25 229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Унгария поиска Европейският съюз да осъди албанската намеса във вътрешните работи на Република Македония.

Унгарският външен министър Петер Сиярто поиска от колегите си от ЕС да осъдят така наречената „Албанска платформа“ за Република Македония и намесата на чужда държава и премиер във вътрешните работи на една съседна държава.

Сиярто съобщи, че е поискал това и на предишния Съвет на ЕС, но тъй като не е имало гласност тогава, сега го казва публично.

БГНЕС припомня, че с участието на албанския премиер Еди Рама бе изготвена т.нар. „Албанска платформа“, която бе подписана от три албански формации в Република Македония – ДСИ на Али Ахмети, Движение „Беса“ на Билал Касами и Албанския алианс на Зиядин Села.

Платформата предвижда промяна в Конституцията, държавните символи и въвеждането на албанския като втори официален език на територията на страната. Поради съюза между СДСМ на Зоран Заев и албанските формации президентът Георге Иванов на 1 март отказа да връчи мандат на Заев за съставяне на правителство. Според македонския държавен глава тази платформа обслужва чужди интереси и застрашава суверенитета и единството на Македония. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама