Антониу Гутериш: Правата на жените по цял свят са застрашени

05:35, 14 мар 17 / Свят 25 183 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че безопасността и достойнството на жените по цял свят са застрашени, предаде БГНЕС. В тази връзка той посочи с пръст екстремистите, подчиняващи жените и правителствата, орязващи женските свободи и оттеглящи законите срещу домашното насилие.

Изявлението си Гутериш направи по време на откриването на годишната конференция на Комисията по статуса на жените и добави, че образованието и овластяването на нежната половинка от човечеството ще отприщи пълния потенциал на жените и ще спомогне за преодоляването на "предизвикателствата, които възникват от насилствения екстремизъм, нарушенията на човешките права, ксенофобията и други заплахи."

Въпреки че Гутериш не назова конкретни държави или групи по време на речта си, някои западни медии смятат, че съобщението му е визирало терористичната групировка "Ислямска държава", която продава жени и момичета за секс роби. Също така думите му най-вероятно са били упрек и срещу американския президент Доналд Тръмп, който обяви война на абортите в страната и срещу Русия, която се опита да декриминализира някои форми на домашно насилие.

"Светът ни се нуждае от повече жени лидери", допълни той. "Нуждае се от повече мъже, които също да се застъпят за половото равенство." 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама