Мартин Шулц ще представи плана си за победа над Меркел

08:37, 19 мар 17 / Свят 25 205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на германската Социалдемократическа партия (СДП) Мартин Шулц ще се превърне в главния съперник на канцлера Ангела Меркел за предстоящите избори през септември. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

Очаква се днес той да обяви платформата си за сваляне на „най-силната жена в света“ по време на партиен конгрес в Берлин.

Германските медии прогнозират, че той би могъл да събере над 90% от гласовете на избирателите. Според местните журналисти, след броени часове той ще изнесе реч, набирайки инерция срещу Меркел и давайки основните опорни точки на своята кампания.

Социологическите проучвания също сочат към победа за Шулц, благодарение на своята безмилостна лява програма, която му навлече и обвинения в обръщане към популизма.

Шулц влезе в надпреварата срещу Меркел в края на януари с натрупана преднина пред своя предшественик начело на СДП Зигмар Габриел, който в момента е външен министър. За разлика от Габриел, Шулц не е бил част от широката коалиция на Меркел, която е на власт от 2013 г. и може да я критикува от разстояние.

Добър оратор, известен със своята силна реторика, Шулц успя да върне енергията на партия, която прекара години, куцукайки в сянката на Меркел. СДП дълго време кръжеше около 20-те процента, с 15% зад ХДС. Но „ефектът Шулц“ отново изтласка двете големи традиционни партии рамо до рамо.

Шулц е популярен особено след младите, мнозина от които могат да бъдат видени на събития на СДП, носейки тениски с мотото на Шулц „MEGA“ - „Make Europe Great Again“ или „Да направим Европа отново велика“.

Новодошлият може да разчита и на значителна умора на избирателите от Меркел, която е на власт повече от десетилетие, а образът й е отслабен от бежанската криза, дала стимул на националистическата и антиимигрантска партия Алтернатива за Германия (АГ).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама