САЩ осъдиха отстъплението от демокрацията във Венецуела

00:05, 31 мар 17 / Свят 25 191 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съединените щати осъдиха "сериозното отстъпление от демокрацията" във Венецуела, предаде АФП.

По-рано председателят на венецуелското Национално събрание обвини президента на страната Николас Мадуро, че извършва „преврат” след като Върховният съд пое правомощията на законодателния орган, където опозицията има мнозинство.

Върховният съд обяви, че поема правомощията на парламента, докато съществува ситуация на незачитане на съдебната власт от страна на депутатите. „Незачитането” се изразява в това, че парламентът не изпълни настояването на върховните съдии да признае за недействителен избора на трима депутати от щата Амасонас през декември 2015. Съдът излезе с решение, че е имало нарушения по време на гласуването.

След победата на опозиционния Блок за демократично единство на парламентарните избори през декември 2015 Венецуела изпадна в остра политическа криза. С участието на международни посредници в края на октомври 2016 започна комуникация между изпълнителната власт и Блока, който контролира парламента.

На ноемврийските преговори страните постигнаха редица договорености, но след това опозицията се отказа да участва в нови срещи с правителството.

В началото на януари парламентът прие резолюция, че президентът Мадуро трябва да се откаже от поста си. Върховният съд след това я обяви за невалидна.

В края на месеца Блокът обвини правителството в неизпълнение на по-рано постигнатите споразумения и заяви, че окончателно прекратява диалога с него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама