Рекорден броя заявки за фестивала „Черноморски звуци”

07:36, 31 мар 17 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Ежегодният хоров фестивал „Черноморски звуци“ ще се проведе от 7 до 11 юни в Балчик, съобщиха организаторите. За 6 издания форумът събра повече 4000 певци, от 96 хорови състава, от 19 държави от Европа и Азия.

„Черноморски звуци“ е фестивалът, който открива летния сезон на обявения за фестивален град Балчик. 

11 хорови работилници за съвременна музика и български фолклор, в които хора, говорещи на различни езици, които никога не са се срещали, ще пеят заедно, обменят идеи, енергия, опит. 

През годините 4 произведения са написани, специално за фестивала, и са имали своите световни премиери в Балчик, и то изпълнени от интернационални фестивални хорове от над 100 - 200 човека. Това са: „Гальовна песен“ от Ташо Барулов; „Агни Парфене“ /Владичице, пречиста/ и „Богородице, дево, радуйся“ от Георги Андреев и „Laudate Dominum“ от Амброж Чопи,  

Фестивалът се провежда с подкрепата на кмета Николай Ангелов и Общинския съвет.

Организаторите отчитат рекорден брой заявки за участие до 1 февруари – 25 хора, като не всички са потвърдили участието си. 

Наградният фонд  на фестивала е 2500 евро. Общинската администрация оспорвана битка в конкурсната програма, заради високото изпълнителско ниво на съставите. За първи път организационния комитет на фестивала ще раздаде парични премии на победителите в отделните категории. 

Заради високият награден фонд, тази година журито ще бъде 5 членно. Участие са заявили 9 български състава, 9 Детски хора, 10 смесе

и, 4 еднородни, 2 фолклорни и 2 акапелни вокални групи .

На фестивала ще бъдат представени България, Македония, Сърбия, Гърция, Швеция, Украйна, Румъния, Литва, Чехия.

За първи път хорове от Естония, Русия Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ ежегодно открива летния туристически сезон в първата седмица на месец юни.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама