Община Варна плаща 61 000 лв. за паметник на вълнолома

10:13, 31 мар 17 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До края на годината на варненския вълнолом ще бъде монтирана скулптурната композиция „Очакване“. Автор на проекта е арх. Владимир Попов, който спечели обявения преди 2 години общински конкурс за идеен проект на паметник на моряка по предложение на фондация „Морски съдби“. Впоследствие фондацията не одобри нито един от класираните проекти, обяви резултатите от конкурса за незадоволителни и реши да бъде организиран нов конкурс с отворен характер, в който да могат да участват автори от страната и чужбина. Той вече е обявен с препоръка централен елемент в паметника да бъде фигура на морски труженик. Композицията, която трябва да символизира признанието към работещите, работилите и загиналите в морето, се предвижда да бъде разположена на бул. „Сливница“ срещу входа на Морската градина.

Община Варна обаче е решила да даде възможност на арх. Попов да реализира идеята си. Той е и единственият поканен участник в процедурата по пряко договаряне за обявената обществена поръчка от общинската администрация, тъй като възлагането й на друг изпълнител би нарушило авторските му права.

Стойността на поръчката е 61 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение – 6 месеца след сключване на договора. Композицията на арх. Попов представлява бронзови фигури на момче и момиче върху постамент от бял камък. Идейният й проект донесе на автора си първа награда и 1500 лв. премия в конкурса през 2015 г., в който се включиха 7 колектива от скулптори и архитекти.

Готовата скулптурна композиция ще бъде приета от работна група, съставена от членовете на Експертния съвет по естетизация на градската среда, след което ще стане собственост на община Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама