Административен съд Русе започва цикъл от лекции в рамките на образователна програма

11:16, 31 мар 17 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За втора поредна година Административен съд – Русе се включва в Пилотната образователна програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Тази година партньор на ВСС и МОН в реализирането й е Върховният административен съд, който утвърди за всички административни съдилища нови моменти при прилагането на проекта и въведе адаптирани към особеностите на административното право теми.

И през тази учебна година съдът ще насочи вниманието си към десетокласниците от ПГИУ „Елиас Канети“, а срещите с тях и посещенията им в Административния съд ще се осъществят до края на втория учебен срок. Предстоящата реализация на програмата е синхронизирана с учебния план и ангажиментите на учениците и с натовареността на магистратите.

Първата лекция от поредицата предвидени срещи  е днес в Тържествената зала на Административен съд – Русе. Същност и функции на административното правосъдие; компетентност на административните съдилища в България; последици от административните нарушения и наказания са само част от темите, които съдия Вилиана Върбанова ще представи пред десетокласници от гимназията.

Гости на събитието ще бъдат прокурор Андрей Ангелов от Окръжна прокуратура - Русе и директорът на ПГИУ „Елиас Канети” Румяна Белчева, съобщават още от Административен съд- Русе. Основната идея на програмата е формиране на правна грамотност и култура сред младите хора и създаване на реална представа за работата на органите на съдебната власт.

Пилотната образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" на ВСС и МОН е насочена към учениците с цел превенция и повишаване на тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България.

По сключено през септември 2016 г. Споразумение за сътрудничество между ВСС и МОН, за постигането на по-голяма устойчивост и приемственост, Образователната програма ще се провежда всяка учебна година в следващите пет календарни години по предварително определен график по места.

Крайната цел, която Програмата си поставя, е официалното й въвеждане от Министерството на образованието и науката като факултативен, свободно избираем предмет или като тема от учебното съдържание на „Часа на класа" в учебните планове на българските училища.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама