Съдят виновника за катастрофата, при която загина бургаският каратист Пламен Добрев

11:24, 31 мар 17 25 829 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Окръжна прокуратура – Сливен е предала на съд 39-годишния бургазлия Стойчо Ф., съобщиха от държавното обвинение. Той е подсъдим за това, че на 20 май 2016 г. на автомагистрала „Тракия“, в землището на новозагорското село Събрано, при управление на лек автомобил „Тойота Ланд Круйзер“, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 32-годишният шампион по карате Пламен Добрев от Бургас.

Подсъдимият Стойчо Ф. е правоспособен водач на МПС категория „С“, „В”, „АМ“ и „ТКТ“ от 30 ноември 1995 г. По времето на инцидента той работел като охранител във фирма „РС Секюрити“ ЕООД – гр. Бургас.

На 19 май миналата година вечерта Стойчо Ф. заедно с други свои колеги били в София, за да присъстват на тържество по случай 20-годишнината от създаване на Застрахователно дружество „Армеец“. На празничното събитие, като член на Българската карате киокушин федерация, бил поканен и присъствал и Пламен Добрев.

На следващия ден преди обяд Стойчо решил да се прибира от столицата към Бургас, като се уговорили да пътуват заедно с Пламен. Около 10,00 часа те тръгнали с лек автомобил „Тойота Ланд Круйзер 120“, като се движели по автомагистрала „Тракия“. Времето било ясно и слънчево, а пътната настилка била суха. Водач на колата бил охранителят, а каратистът пътувал на предната дясна седалка. Двамата нямали поставени обезопасителни колани.

Около обяд, без да спират за почивка, те достигнали в района на село Събрано, като Стойчо Ф. шофирал със скорост от около 129 км/час. В резултат на натрупаната умора, при движение в зоната на равен и прав участък от пътя, който бил с две ленти за движение и аварийна лента в дясно от тях, гардът се унесъл и заспал за кратко, загубвайки контрол върху колата. Тойотата променила частично направлението си на движение, като достигнала до лявата мантинела и я протрила странично.

В този момент шофьорът се разбудил, осъзнал действията си и рязко завъртял волана надясно, при което настъпила загуба на управление. Автомобилът продължил движението си при ротация около вертикалната си ос, като преминал косо през двете ленти за движение и аварийната лента и достигнал дясната граница на десния банкет, след който следвал низходящ скат, с денивелация от 2,1 метра спрямо нивото на платното.

Тогава охранителят извършил нова маневра за завиване наляво, при което е настъпила пълна загуба на управление. Автомобилът напуснал пътното платно, преминал последователно през затревения банкет и се преобърнал в посока, обратна на часовниковата стрелка, прелитайки през десния скат и преминавайки през телена оградна мрежа, разположена на около два метра от банкета. Колата паднала в нивата и спряла, като се е преобърнала с дясната странична повърхност напред. Във фазата на преобръщане на колата е изпаднал първо Пламен Добрев, след което и Стойчо Ф.

Пострадалият бил приет в Клиника по гръдна хирургия в много тежко общо състояние с диагноза „контузия на главата, шията, гръдния кош, таза и крайниците, сътресение и контузия на мозъка“. Въпреки оказаната медицинска помощ, в 19,15 часа Пламен починал в МБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ – Стара Загора.

Окръжният съд в Сливен е насрочил заседанието си за 5 април тази година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама