Вучич води убедително в битката за президент на Сърбия

11:32, 31 мар 17 / Свят 25 208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Настоящият сръбски министър-председател Александър Вучич убедително води сред кандидатите за поста президент на страната, ползвайки се с подкрепата на 54,3% от избирателите.

Това показват данните от допитване до общественото мнение, проведено на 30 март, няколко часа преди началото на деня за размисъл, от изследователския център „Ипсос“, информира ТАСС, цитира БГНЕС.

Според данните от изследването на второ място се нарежда Саша Янкович, подкрепян от гражданското движение „Сърбия без страх“, с 12,8%. Трети с 9,5% е авторът на политически пародии, студентът социолог Лука Максимович, който е по-известен с псевдонима Любиша Прелетачевич Бели. Четвърти е бившият външен министър Вук Йеремич с 6,8%. Той е подкрепян от гражданското движение „Трябва да бъде по-добре“. За най-високия пост в Сърбия се състезават 11 кандидати, сред тях е и Воислав Шешел, който е съден за военни престъпления от Хагския трибунал.

Общо в страната са регистрирани 6,8 млн. граждани с право на глас. В изборите планират да участват 58,3% от избирателите.

Изборите ще се проведат на 2 април, вторият тур може да бъде насрочен на 16 април. Общо са открити 8523 избирателни секции, включително 90 на територията на Косово. В изборите могат да вземат участие и представители на сръбската диаспора – за тях в 32 страни по света са открити 53 избирателни секции, съобщават от Републиканската избирателна комисия.

Според конституцията на страната президентът се избира за срок от 5 години и не може да заема този пост повече от два мандата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама