Кампания, свързана с проблемен растеж стартира Варненското дружество по детска ендокринология

11:40, 31 мар 17 25 903 Шрифт:
Автор:

Варненското дружество по детска ендокринология стартира кампания за ранно откриване и навременно лечение на състояния, свързани с проблемен растеж. Разград е първият град, в който ще пристигне „Клиниката на колела” на Варненското дружество, съобщи детският ендокринолог д-р Росица Стойчева. Тя посочи, че до края на 2018 година в над 10 града в страната, сред които Добрич, Шумен, Русе, Бургас, Габрово, Търговище и др. ще има информационни беседи и безплатна оценка на растежа на подрастващите от 2 до 18 години.

В Разград кампанията ще се проведе на 19 април от 9 до 17 часа в Диагностично-консултативния център. Всеки родител може да заведе детето си за безплатен преглед и оценка на ръста, които ще бъдат извършени от д-р Стойчева. По-късно от 18 часа в Музикален дом „Железни струни” ще има беседа с родители по темата за ранно откриване на заболявания, свързани с проблемния растеж.

Специалистът уточни, че няма нужда от предварително записване за прегледите и от направление. Желателно е родителите да носят медицинска документация за състоянието на детето и информация за неговите ръст и тегло през годините. След извършване на оценка на растежа при необходимост децата ще бъдат насочвани за допълнителни консултации и лечение.

Д-р Стойчева заяви, че основната цел на кампанията на Варненското дружество по детска ендокринология е да се насочи общественото внимание към проблемите, свързани с растежа. Тя обясни, че редовното измерване и проследяване на растежната скорост на децата позволява ранното откриване на редица заболявания. По думите й ръстът е нисък, когато 97 процента от децата на същата възраст са по-високи. Това може да се прецени с помощта на специални таблици, с които разполагат специалистите по оценка на растежа и част от педиатрите, посочи ендокринологът.

Тя добави, че причините за изоставането в растежа могат да бъдат хронични заболявания, скелетни малформации, синдроми или ендокринни нарушения, преждевременен пубертет и др. Растежът се възстановява чрез откриване и лечение на основното заболяване, крайният ръст е толкова по-нисък, колкото по-късно е започнато лечението, допълни д-р Стойчева.

Допълнителна информация за кампанията и предстоящите събития може да се намери в сайта www.growinform.org или на фейсбук страницата на кампанията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама