Доналд Туск: Лондон трябва да спазва всички свои финансови ангажименти при Брекзит

11:47, 31 мар 17 / Свят 25 222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При сключването на споразумение за Брекзит Великобритания трябва да уважава „всички финансови ангажименти“, които е поела като държава членка. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на пресконференция с премиера на Малта Джоузеф Мускат във връзка с представянето на черновата на насоките за преговори с Лондон, информира АПФ, цитира БГНЕС.

ЕС „ще подсигури това, че Великобритания уважава всички финансови ангажименти и задължения, които е поела като държава членка“, каза той.

Председателят на Европейския съвет също така заяви, че искането на британския премиер Тереза Мей за паралелно водене на преговорите за излизане от Европейския съюз и ново търговско споразумение с Брюксел няма как да се осъществи.

„Започването на паралелни преговори по всички въпроси по едно и също време, както беше предложено от някои във Великобритания, няма да се случи“, посочи той. „Щом веднъж сме постигнали значителен прогрес по оттеглянето (от общността), ще можем да обсъждаме рамката за нашите бъдещи отношения“, заяви Туск. Той също така допълни, че е убеден в това, че „мъдрата“ Великобритания няма да използва въпроса със сигурността като средство за получаване на исканията си.

От своя страна Мускат, чиято държава държи ротационното председателство на ЕС, посочи, че гражданите на Европа и Великобритания не би трябвало да бъдат средство за воденето на преговорите.

„Трябва да сме сигурни, че гражданите не се използват като разменни монети от която и да е било страна“, каза той.

По-рано днес черновата на насоките беше представена, като в нея се посочва, че съюзът отхвърля искането на премиера Тереза Мей за провеждане на паралелни преговори за излизането от общността и бъдещите отношения с Брюксел.

В нея се казва още, че Брюксел ще направи всичко възможно, за да постигне конструктивна сделка за Брекзит, но се готви и за възможен провал на преговорите. ЕС „ще работи упорито, за да постигне този резултат, но ще се подготви, за да може да се справи със ситуацията също и ако преговорите се провалят“, се казва в текста.

След представянето на документа той ще бъде изпратен до лидерите на 27-те страни от съюза, които да се запознаят с нея, преди специалната среща на върха на 29 април, когато те ще бъдат гласувани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама