Започва Европейският музикален фестивал

12:47, 31 мар 17 / Култура 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Имена от бъдещето“ е мотото на концерта, с който довечера от 19 ч. в Държавната опера във Варна се открива XIV Европейски музикален фестивал. Тази година той е подчинен на титлата Европейска младежка столица, за която се пребори морският град.

За официалното откриване на форума под светлината на прожекторите пред взискателната варненска публика ще излязат изявени възпитаници на едно от най-уважаваните в света висши музикални училища - Кралската музикална академия в Лондон. Героите на вечерта са Галин Ганчев – пиано, Китби Лий от Южна Корея – цигулка, а на диригентския пулт ще бъде Мартин Георгиев. Заедно със симфоничния оркестър на Държавната опера във Варна двамата изпълнители ще представят обичани от публиката по цял свят инструментални концерти от епохата на романтизма – Концерт №1 за пиано и оркестър в ми бемол мажор от Ференц Лист и Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор от Пьотр Илич Чайковски. Варненци ще чуят още симфоничната поема „Нощ на голия връх“ на Модест Мусоргски и Симфония №8 в си минор „Недовършена“ от Франц Шуберт.

Концертът „Имена от бъдещето“ се осъществява със съдействието на проф. Джо Коул, ръководител на струнния департамент в Кралската музикална академия в Лондон, по чиято специална препоръка във Варна пристига цигуларката Китби Лий. И Галин Ганчев, и Китби Лий, и Мартин Георгиев са имена не само от днешния, но и от утрешния ден. Те са млади, силно работещи творци в началото на своята артистична кариера, която отсега кара критиката да вярва, че ги очакват музикални върхове.

Едва 20-годишен, Галин Ганчев е вече изпълнител със завидна артистична кариера, богат репертоар, множество престижни награди и десетки концерти с оркестър и солови рецитали в България, Великобритания, Италия, Германия. Той е роден през 1996 г. във Варна в семейството на музиканти. Започва да свири на пиано на 6 години. До 12-годишна възраст учи във варненското Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ в класовете по пиано на Ели Чорбаджийска и Станислава Ставрева. Едновременно с това участва активно в ръководената от родителите му Варненска детско-юношеска опера, където изпълнява главни роли в различни мюзикъли. Листата с награди от престижни български и международни фестивали и конкурси започва да се попълва от 2009 г. На следващата година печели престижна 5-годишна музикална стипендия на името на Чарлз Бърни в Shrewsbury School в Обединеното кралство, където учи пиано и композиция при международно признати музиканти - англо-италианския пианист Питър Брадли-Фулгони и композитора Джон Мур. Заедно с това изнася и концерти – рецитали и се изявява като солист на оркестри. През 2015 г. Галин Ганчев е приет за редовен студент със специална стипендия в Кралската академия за музика в Лондон, където учи пиано при Иън Фаунтин. Продължава и успешната си концертна дейност.

Китби Лий е родена през 1991 г. в Чанг-Уон, Южна Корея. Започва да свири на цигулка едва на 4-годишна възраст. На 11 години вече дебютира с оркестър, а на 15 е първият й солов рецитал. След като завършва Училището по изкуства в Сеул и спечелва редица конкурси в Корея, продължава образованието си във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж в класа по цигулка на Борис Гарлицки и класа по камерна музика на Емануел Бертран. През 2016 г. младата цигуларка завършва концерт-майсторската си магистратура в Регионалната парижка консерватория, а в момента учи магистратура за артист-солист в Кралската музикална академия в Лондон, за което получава пълна стипендия. Междувременно изнася концерти по цял свят.

Мартин Георгиев завършва НУИ „Добри Христов“ - Варна, с ударни инструменти при Далила Неделчева и композиция и дирижиране при проф. Милко Коларов. Продължава обучението си в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ и завършва с пълно отличие дирижиране, композиция и ударни инструменти. Сред преподавателите му са акад. Васил Казанджиев, проф. Пламен Джуров, проф. Красимир Тасков, проф. Татяна Кърпарова. Спечелва международна стипендия за магистратура в Кралската академия за музика в Лондон, където учи дирижиране при Колин Метърс, сър Колин Дейвис и Джордж Хърст. Защитава докторска степен с изследване по композиция в Кралската академия за музика в Лондон и създава нова композиционна техника на основата на модалните и структурни особености на българската и византийска православна църковно-певческа традиция – т. н. морфираща модалност. За това изследване Мартин Георгиев е удостоен с престижни научни степени. Носител е на голямата награда за симфонична композиция по случай 75-годишнината на Софийската филхармония през 2003 г., лауреат е на международни композиторски форуми в Европа. Като диригент работи с водещи международни колективи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама