Екипът на Геел: Имате най-прекрасното място за скейтборд с гледка към Витоша

13:39, 31 мар 17 25 692 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова
Софиянци имат най-прекрасното място в света за скейтборд и от него - страхотна гледка към Витоша. Това каза в презентацията си пред столични съветници и медии Хенриет Вамбер, която е част от екипа на датския архитект Ян Геел, който е в София по покана на столичния кмет. Тя имаше предвид парка около паметника на Съветската армия, без да каже дума за скулптурната група, която е сред най-коментираните и обругавани паметници в София. 
Снимка: Столична община
 
Хенриет Вамберг направи бърз преглед на видяното и снимано в историческата част на София от нея и колежката й Лиза Мюлер - улици, площади, сгради, кафенета, тротоари. Тя нарече "български специалитет" разместените плочки и неравни тротоари, както и дебнещите на всеки ъгъл разностилни павилиони за търговия и "one person shops", с които изобилства центърът на София.    
 
Хенриет Вамберг посочи като проблем на София големия брой автомобили, които не само преминават през централната градска част, но паркират около църкви и паметници. Стресираните от безумното движение пешеходци пресичат тичешком през места без светофари.
 
Камерите на датските архитекти са заснели и остарялата настилка, и високите сгради, които скриват изгледа към Витоша. Те не крият, че никак не харесват зоните за сервиране пред заведенията за хранене (визират главно бул. Витоша), защото заемат твърде много място върху тротоарите и пречат на пешеходците.
 
Въпреки забележките, според Вамберг и Мюлер българската столица има всички предпоставки да се превърне в град, в който жители и гости могат да живеят по-комфортно и по-спокойно. 
 
„ДНК-то на София е много добро. Структурата на града е последователна, обединена - имате много зеленина, паркове, дървета по улиците“, отбеляза Хенриет Вамбер. 
 
"Поканих един от най-добрите архитекти в градското планиране и екипа му да помогнат за разработката на визията за София и да дадат и конкретни идеи. Нашата визия за столицата е  "София - зелен град". Лесно е да се каже, не е толкова лесно  да се постигне. София е като хубава къща, която трябва да подредим. Първо обаче трябваше да я укрепим, тя беше съсипана къща, която можеше да падне всеки момент. Затова насочихме усилията си за възстановяване на инфраструктурата и още не сме приключили", най-каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че датските архитекти ще консултират общината за развитие на историческия център на София.
 
Главният архитект на София Здравко Здравков каза, че е създаден екип от 40-50 български архитекти урбанисти, начело с арх,. Павел Янчев, които ще направят теренни проучвания и през юни те ще бъдат представени на архитектите на Ян Геел. 
 
През септември ще се очаква да бъде готов техният доклад с предложения за промени и да бъде представен през Столичния общински съвет.   
 
Ян Геел беше в България през 2016 г. по покана на кмета на столицата г-жа Йорданка Фандъкова и главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков.Предстоящото посещение на Gehl Architects е продължение на вече поставеното начало на партньорство между Столична община и датския архитект. Така София се нарежда до градове като Копенхаген, Стокхолм, Лондон, Мелбърн, Сан Франциско и Ню Йорк, където Геел е помагал за подобряване на обществените пространства и за прехода от автомобилен към пешеходен и велосипеден транспорт. 
 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама