Със 7 млн. лева ремонтират гарата в Стара Загора

14:42, 31 мар 17 25 633 Шрифт:
Автор:

По оперативна програма  „Транспорт и транспортна инфраструктура” са предвидени около 7 млн. лв. за финансиране на цялостно модернизиране на жп гарата в Стара Загора.  Това съобщи днес служебният министър на транспорта Христо Алексиев. Очаква се процедурата по избор на изпълнител да започне през месец юни, а ремонтните дейности трябва да приключат 2019-2020 година. По направлението София-Бургас ще бъдат ремонтирани и други жп гари в Чирпан, Нова Загора и др. 
 
Христо Алексиев ще открие обновената железопътна линия Пловдив – Бургас.От  Стара Загора  Алексиев и екипът му отпътуваха със скоростен влак. Очаква се разстоянието да бъде изминато за около 1 час и 50 минути, при скорост 130-160 км/ч. По думите на министъра това е единственият влак, който може да се движи с тази скорост.  
Подготвя се проект за закупуване на нов подвижен състав, който трябва да бъде доставен до 2020 година. Става дума 15 интерсити влака и 20 мотрисни влака, които ще се движат със скорост от 160 до 200 км/ч, което ще доведе до ново ниво на жп превозите, информира още Алексиев.
 
Мнистерството на транспорта води претовори и с три китайски банки по проекта за рефинансиране на дълга на БДЖ и осигуряването на средства за нов подвижен състав. 
 
Рехабилитацията нa жeлeзoпътнaтa линия Πлoвдив - Бургас e чacт oт пpoeĸт „Рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъци от жп линията Пловдив – Бургас" и ce ocъщecтвявa c финaнcиpaнe oт Оперативна програма „Tpaнcпopт" 2007-2013 г. Общата стoйнocт на проекта е над 340 млн. лева. Позиция 1 от проекта „Михайлово – Калояновец“ беше завършена през 2014 г., а сега приключва изграждането на Позиция 2 „Стара Загора – Завой – Зимница“ и Позиция 3 „Церковски – Карнобат – Бургас“.

Текст снимка:Министърът отпътува за Бургас с високоскоростния влак.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама