Дават на съд технически ръководител за загинал работник

14:58, 31 мар 17 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 42-годишния Владимир Д., който като технически ръководител и в качеството си на отговорник по безопасност и здраве причинил смъртта на работник. Ако бъде признат за виновен, той може да получи лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Владимир Д. бил упълномощен от управителя на строителна фирма да управлява и представлява дружеството при изграждането на жилищна сграда и надстройка на вече изградена на ул. „Юджийн Скайлер“ във Варна. Строителните работи били възложени на подизпълнител. През лятото на 2014 г. подсъдимият прекратил отношенията със строителя и пристъпил към строителството на сградата самостоятелно.

Управителят на фирмата възложил на подсъдимия функции на лице по безопасност и здраве, след като Владимир Д. преминал и курс по обучение за това. На 15 септември 2014 г. около 8 часа сутринта той провел инструктаж на работниците и разпределил работата за деня. Задачата на пострадалия работник М. Ив. била заедно със свой колега да свалят строителни материали в направен изкоп с дълбочина близо 3 метра.

При загуба на равновесие, натовареният с хидроизолационни рула М.Ив. се подхлъзнал и паднал в изкопа върху арматура. След като бил изваден оттам, с линейка бил транспортиран в болницата. Въпреки операциите и положените грижи и лечение на 4 октомври той починал.

Заключенията на назначената съдебномедицинска експертиза посочили, че причина за смъртта е тежка шийна травма със счупване на прешлени, контузия на гръбначния мозък, довели до усложнения и настъпване на смъртта.

Предстои делото срещу техническия ръководител да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама