Доц. д-р Юрий Проданов, председател на ОС на ШУ: Катедра „Теология“вече е част от катедра „История и археология“

16:04, 31 мар 17 25 1335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Академическият съвет на Шуменски университет потвърди решението на Факултетския съвет на Факултета по хуманитарни науки, катедра „Теология“, да бъде преструктурирана, а преподавателите да станат част от катедра „История и археология“ и от катедра „Методика“.

Това решение беше наложено от изискванията на Закона за висше образование, където ясно е указано, че катедрата, като едно от важните структурни звена във всеки български университет, трябва да има седем човека на работа, съобщи за Topnovini.bg председателят на Общото събрание (ОС) на университета доц.д-р Юрий Проданов. В момента катедра „Теология“ e с шест човека, но се очаква да остане с пет, тъй като един от преподавателите - доц.д-р Ивайло Найденов, е депозирал желание да напусне, заради недобрите колегиални отношения в тази катедра, обясни той.

„Искам да бъда ясен – специалност „Теология“ в ШУ е имало и ще продължи да има. Административното обслужване на студентите от специалност „Теология“ ще бъде извършвано от катедра “История и археология“. В това няма нищо необичайно и драматично. Във всички български университети има преструктуриране и сливане на катедри", поясни доц. Проданов. Днес например Академическият съвет на ВУЗ-а е гласувал сливането на две катедри от природния факултет.

Според доц. Проданов указанията на Министерството на образованието са за подобни структурни преобразования.

Относно богословската катедра, преподавателят употреби метафора – "управление на автобус за ученици, предоставен на шофьор с категория за мотопед".

Доц. Проданов отказа да коментира изявленията на ръководителя на вече бившата катедра „Теология“ доц. Стефан Стефанов, че от ректорското ръководство му е оказан натиск да обяви конкурс за доцент за свещеник Теодор Стойчев от Варна.

„Защото не се подчиних на диктата и заради отеца формално се оказа, че се закрива катедрата“, казва в интервю за информационна агенция Стефанов.

В друго интервю по този повод проф. Румен Ваташки заяви, че закриването на катедрата е умишлено - „Изчезва един контрапункт на исляма, тъй като в Шумен има средно ислямско училище и катедра по турска филология“.

В своите действия деканското ръководство следва изискванията на закона, отбеляза доц. Проданов в отговор на обвиненията на двамата преподаватели. По думите му за подобни обвинения би могло да бъде търсено възмездие по съдебен път.

Той определи поведението на двама преподаватели като абсолютно неразбираемо.

Според председателя на ОС катедра „Теология“ е отдавна проблемна. По време на акредитацията на специалност „Теология“ комисията по акредитация дава оценка 4,63.

„Това е една от най-ниските акредитационни оценки не само в ШУ, но и в България“, обяви доц. Проданов.

Все едно 3 с два минуса, обясни той, а препоръката е в катедрата да се назначават хабилитирани преподаватели - доценти и професори. В момента има един професор и един доцент, и двама напуснали доценти, единият несъгласен с начина по който се развива катедрата, обясни шефът на ОС.

Доц. Проданов се обяви категорично срещу персоналните обвинения срещу негови колеги, както и срещу недопустимите констатации за съзнателно закриване от политическа гледна точка.

„Такива твърдения не почиват на истината, накърняват изключително авторитета на ШУ“, категоричен бе Проданов.

Той не може да си обясни отношението на хора, които на популярен език си изкарват хляба в университета, да злословят по адрес на ВУЗ-а.

Доц. Проданов отрече и твърденията на преподаватели, че е готвен конкурс за човек на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

“Това е просто невъзможно нечие протеже да бъде назначено. Има си процедура“, обясни той.

Проданов отрече също твърдението на проф. Румен Ваташки, че Общото събрание ще вземе решение за закриването на катедрата.

„Такова решение не се взема от ОС, а от Академическия съвет. А твърдението показва непознаване на законите и правилниците."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама