Бжежински: Крим принадлежи на руснаците, украинците и кримските татари

08:53, 16 апр 17 / Свят 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Крим никога не е бил украински. Крим може да бъде разделен между украинците, кримските татари и руснаците.

Това каза американският политически анализатор Збигнев Бжежински и бивш съветник по националната сигурност на президента Джими Картър от 1977 до 1981 г., и попечител на Центъра за стратегически и международни проучвания, цитиран от БГНЕС.

Бжежински припомни как бившият съветски лидер Никита Хрушчов е предал Крим на Украйна по времето на СССР. Според него един от "ключовите фактори в Крим винаги са били руснаците и руската армия, но Украйна също има своите елементи там". "Съществува и един трети елемент, който е позбравен, но който е доста значим - това са кримските татари. Те са значим локален елемент", каза още той и добави: Възможен е компромис между тези три фактори - украинския, кримско-татарския и руския.

"Не става въпрос за пълното предаване на Крим на Украйна, както е невъзможно и пълното предаване на Крим на Русия. Мисля си, че с времето е възможно да се постигне политическо решение и Крим по някакъв начин да бъде върнат на базата на признаването на тези три съществуващи фактора", казва Бжежински пред украинското издание zn.ua. "Този сценарий на този етап не може да бъде осъществен, но в бъдеще това може да бъде едно от решенията", подчертава Збигнтев Бжежински. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама