ООН с нови критики срещу Турция

14:53, 01 май 17 / Свят 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Много малко вероятно" Турция да е спазила правилата за справедлив процес при осъждането на десетките хиляди души след извършването на опита за държавен преврат миналото лято, смята върховния предсатвител на ООН за човешките права, предаде БГНЕС.

Миналата седмица правителството в Анкара проведе нова вълна на прочистване на администрацията от последователи на проповедника Фетхулах Гюлен, сочен за организатор на преврата. В събота близо 4000 души, включително и над 1000 души от съдебната система, бяха отстранени от работа, дни след като на референдум избирателите подкрепиха увеличаването на правомощията на президента Реджеп Ердоган.

„С такъв голям брой (арестувани) е малко вероятно тези временни отстранявания и задържания да са в съответствие със стандартите за справедлив процес“, заяви Зеид Раад ал Хюсеин, имайки предвид последната група отстранени държавни служители и другите над 47 000 души, станали жертва на масовите чистки от преврата през юли насам.

Заед също така посочи, че е „много притеснен за подновеното извънредно положение“, което властите в Турция удължиха миналия месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама