Родните къщи на Дечко Узунов и Ненко Балкански в Казанлък приемат посетители

07:23, 08 май 17 25 1161 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Експозициите в родните къщи на художниците акад. Дечко Узунов и проф. Ненко Балкански в Казанлък вече са отворени за посещения през летния сезон. Това съобщиха от Художествената галерия в Града на розите.

Академик Дечко Узунов е роден в Казанлък 22.02.1899 г. На 35 години става професор по изящно и декоративно изкуство в Художествената академия в София, член на Българска академия на науките, през 1976 г. е избран за президент на Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО-АГАР, а през 1982 г. е избран за член на Европейската академия за наука и изкуство.
Родната къща на акад. Дечко Узунов е възстановена от община  Казанлък  още приживе, но  е открита за посещение през 1987 г., след смъртта му. Изпълнявайки волята на Дечко Узунов, съпругата му Олга Узунова дарява на галерията 93 негови творби, които са експонирани в родната му къща.
Експозицията е  разположена в четирите стаи на къщата и в специално построена за целта изложбена зала. Представена е най-значимата част от дарението. Показани са 21 живописни творби от различни творчески периоди, подарени от Олга Узунова, както и  4 творби на Дечко Узунов, подарени от племенниците на художника Атанас и Христо Нейкови. В изложбената зала са изложени 42 акварела и рисунки на художника заедно с последния му автопортрет. 

Ненко Балкански е роден в Казанлък на 20.09.1907 г. Завършва Художествената академия през 1930 г., а през 1939 -1941 г. специализира във Франция и Италия. От 1946 г. е преподавател в Художествената академия, където завежда и катедрата по живопис.

След смъртта на Ненко Балкански / 1977 г./ община Казанлък реставрира родната къща на художника. През 1981 г. съпругата му Лиляна Балканска дарява на Художествена галерия - Казанлък 267 живописни  творби и 1271 графики и рисунки.

Обновената след реставрация родна къща с построената към нея изложбена зала е открита за посещения през 1991 г. В нея е показана подбрана част от дарението.

Екскурзовод е на разположение в къщата на Дечко Узунов, той е в готовност да придружи желаещите и до родния дом и на проф. Балкански.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама