Започва пролетния панаир в Търговище

07:56, 08 май 17 25 636 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес стартира 240-то юбилейно издание на пролетния панаир в Търговище. Официалното откриване е от 17.30 часа пред Художествена галерия „Никола Маринов”. Веднага след това на откритата сцена пред галерията, започва концерт на Графа и Прея. От 17 часа ще тръгне и дефиле на кукери от село Чарган, община Тунджа. Маршрутът е от пл. „Свобода“ до парк „Борово око”. 

Утре от 16 часа ще започне изложбата-дегустация на хлебни произведения и мед - „С дъх на хляб и мед”. В сряда ще бъде организирано изложение с дегустация на вина от различни региони в България. В петък и събота ще се проведе първият бирен фест в Търговище. За любителите на кулинарията е поканен готвачът Иван Звездев. Кулинарното шоу ще се проведе в събота от 12 часа.

Всяка от вечерите на панаира ще бъде съпътствана с музикален концерт. Сред изпълнителите са Графа и Прея, Миро, БТР, търговищки състави, групата „Метъл Милиция”, Поли Паскова, ансамбъл „Чинари”, Дамян Казаков, Кремена Кряколова и Наталия Тенева.

Новост през тази година са и уъркшоповете, които ще се провеждат в алеята в парка „Борово око“, всеки ден от 16 до 19 часа. Предвидени са детски занимания с рисуване и приложни техники – рисунки на стъкло, глина и др. На 12 и 13 май, от 10 до 19 часа, ще бъде представянето на занаяти. Камарата на занаятчиите в Търговище ще покажат ювелирно изкуство, кошничарство, тъкане на колани, везба, плъсти, народни носии и шита дантела. Майстор от Баячево ще демонстрира копаничарство, а от Давидово ще покажат българска везба, от Дългач – плетене на чорапи. В „Алеята на занаятите” ще се включат и трима членове на Регионална занаятчийска камара от Ловеч – иконописец, керамик и дърворезбар. От „Етъра“ ще гостува музейна детска работилница, а в събота деца ще участват в графити уъркшоп.

Над 90 са изложителите, подали заявка за участие в Изложението. Новите фирми са 10. Сред тях са автомобилни представители, производители и търговци от цялата страна. Търговищките фирми са около 15. За първи път ще бъдат разположени 10 павилиона за продажби на открито, които ще се използват за търговски цели и базари през цялата година.

Неделя, 14 май, е последният ден от панаирната седмица и официалния празник на Търговище. Тогава от 11 часа на площад “Свобода” за първи път ще бъде изпълнен и новият химн на града. Ще има и тържествена сесия на Общинския съвет.

През панаирната седмица търговското изложение в залите на Художествената галерия ще работи от 9 до 21 часа. Базарът на открито с  атракциите традиционно е до стадион „Димитър Бурков“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама