Отбелязваме Международния ден на Червения кръст

08:15, 08 май 17 25 651 Шрифт:
Автор:

За първи път 8 май е отбелязан като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан – идеолога и създателя на Международното червенокръстко движение.

Българският Червен кръст работи по няколко десетки програми и проекти, като подпомага най-уязвимите групи в обществото. Нашата организация е на 135 години и в своята дългогодишна история винаги е получавала мощна подкрепа и висока оценка на всичко, което прави за хуманизиране на  обществото у нас, за утвърждаването на висока нравственост и приемането на хуманитарните принципи и норми. Всичко това Българският Червен кръст осъществява с всеотдайната работа и усилията на хилядите свои членове, активисти, доброволци, симпатизанти и дарители.

От много години на 8 май се придава по-универсално значение, подкрепят се индивидуални инициативи и обществени кампании не само за ролята и значението на националните червенокръстки дружества, но и за принадлежността на всяко от тях към световното движение на Червения кръст и Червения полумесец.

“Моята червенокръстка история”

 Девизът дава възможност да се откроят заслугите и приносът на отделните личности в националната организация (служители, доброволци, дарители, партньори, бенефициенти) в различни направления на дейността на БЧК като се стимулират да споделят своите лични истории за Червения кръст с различни обществени групи и представят не само глобалната идея на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец за облекчаване на човешките страдания, но и своето конкретно участие за подкрепа и помощ на уязвими групи и за защита на тяхното достойнство.

Мотото насърчава диалога между поколенията в рамките на националното дружество за консолидация между младите и по-възрастните доброволци и служители и повишава тяхната удовлетвореност от работата за различни каузи на Червения кръст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама